28.12.2019
Događaji
admin

Sa kakvim se predznanjem ide u kafanu?

Pivo se uvek sipa u čašu nagnutu otprilike  za 60 stepeni. Mlaz piva traba lagano da se sliva niz unutrašnju stranu čaše bez mnogo pene. Ipak za uživanje u pivu njavažnije je dobro društvo. „Nije bitno kakva je kafana u kojoj sedite važno je ko sedi za vašim stolom“ 

Najstarije kafane u Čelarevu su Tri šešira i Formoza. Nekad ih je bilo više ali su se u međuvremenu zatorile ili pretvorile u otmene kafiće. Kod nas je nekako lokal patriotski da se u kafani pije pivo. Iz krigle, čaše ili flaše to je već stvar ličnog stila.

Pijenje iz krigle zahteva nešto snage, odgovarajuću tehniku i stabilan stav, najbolje je osloniti se na šank. Ručku krigle treba držati čvrsto a pokreti treba da budu lagani i sigurni. Vremenom, kako napredujete, možete polako povećavati veličinu krigle i broj ponavljanja.

Pijenje iz čaše je elegantno, odražava određen stil i izrazito uživanje u piću. U trenutku ispijanja postoji poseban znak koji označava dosegnuto blaženstvo a to je podignut mali prst na ruci koja drži čašu.

Pivo se iz male flaše pije ležerno, mladalački i pomalo magupski. Dok pijete trudite se da vam ruke ne budu u džepovima a korisno je biti udobno naslonjen na najbliži zid. Iz velike flaše pije se domaćinski i opušteno kao da vas niko ne gleda. Ovaj stil je najbolje koristiti u prirodi. Flaše prethodno dobro ohladiti u Dunavu.